Jobbreisen®

Flust med mastergrader og språkkompetanse

En imponerende gjeng av ti deltakere er nå i gang med mentoring- og utviklingsprogrammet Jobbreisen® Intensiv. De representerer en rekke fagområder, ikke minst innen internasjonalisering, bærekraft og omstilling – aktuell kompetanse for å møte fremtidens behov. Nå skal de «drilles» i kulturforståelse, selvledelse og nettverksbygging – før de forhåpentligvis blir oppdaget av arbeidsgivere som er ute etter fremtidens kompetanse.

Innvandrere med høy utdannelse mangler nødvendig nettverk, og blir sjeldnere innkalt til intervjuer. Dette fører til at mange strever med å få relevant jobb, selv om kompetansen deres i utgangspunktet er både viktig og etterspurt.

Jobbreisen® Intensiv er et program som skal hjelpe dem med å bli synlige, å utvide sitt nettverk og å gi dem kunnskap om «kodene» i norsk arbeidsliv. I tillegg bistå dem i søknadsprosesser for å øke sjansene deres for komme i «riktig bunke», så de blir innkalt til intervjuer – noe som øker sjansen for jobb betraktelig. De snakker allerede godt norsk, i tillegg til at de gjerne behersker både tre og fire andre språk. Flere av dem har kommet til Norge på stipendiatordninger, og er blant «de beste i klassen». De representerer en verdifull ressurs for norske arbeidsgivere, og er mer enn motiverte til å ta fatt på en relevant arbeidshverdag.

Aktuell og internasjonal kompetanse

Semesterets deltakere kommer fra India, Kina, Tyrkia, Uganda, Kenya, Romania, Syria og Eritrea. Alle snakker godt norsk, i tillegg til en rekke andre språk. De besitter kompetanse innenfor fagområder som journalistikk, geomatikk, odontologi og computer application. Kultur, miljø og bærekraftig utvikling. Internasjonal kommunikasjon, studier om EU, internasjonal utvikling- og ledelse samt juss med spesialisering innenfor menneskerettigheter.

Mastergrader og språkmektige

Til sammen har deltakerne 11 mastergrader, 4 bachelorgrader og 1 doktorgrad.
Mange har sin utdannelse fra hjemlandet og/eller utlandet, men halvparten har også fullført utdannelse i Norge. Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder og NMBU på Ås er blant de norske universitetene som er representert. Internasjonalt er det mastergrader fra blant annet Leiden University og The Hague University i Nederland. Flere av deltakerne har mer en én master eller bachelorgrad. I tillegg representerer gruppen betydelig språkkompetanse; hele 14 ulike språk totalt.

I tillegg til formell utdannelse og sertifiseringer, har de også bred erfaring fra arbeidslivet. Ikke minst vil deres flerkulturelle forståelse og bakgrunn kunne bidra til et utvidet perspektiv og konkurransefordeler for mange virksomheter.

Deltakerne har nylig hatt sin første fagsamling og er i gang med mentoringprosessen. Frem til jul skal de ha fire fagsamlinger med temaer innenfor kulturforståelse/arbeidsliv, selvledelse, motivasjon, kommunikasjon, intervju- og presentasjonstrening med mer. I tillegg vil de ha løpende mentoring samt delta på nettverksarenaer.

Jobbreisen Intensiv er et mentoring- og utviklingsprogram for 10 høyt utdannende nykommere i Oslo og Akershus. Programmet er i regi av Contento AS, i samarbeid med IMDi.

Del artikkel:

Relaterte artikler fra Jobbreisen®