Aktuelt

Selvinnsikt og passion viktig for suksess!

Da Esther Namatovu Landén fra Uganda ble med i Jobbreisen for ett år siden, visste hun at hun ønsket å ta steget ut av akademia. Men hun visste lite om verden utenfor, hva slags jobb som ville være riktig for henne og hvordan hun skulle gå frem i et ukjent område. I dag har hun en spennende prosjektlederjobb i Folkehelseinstituttet.

Esther har en doktorgrad i informasjonssystemer og en mastergrad i Development Management. Hun har jobbet med forskning spesielt innenfor samfunns- og teknologibehov, ikke bare ved universiteter og parlament i Uganda og Sri Lanka, men også ved Universitetet i Oslo og i Agder. Hun har spesielt forsket på hvordan informasjonssystemer kan designes og brukes slik at det støtter helsemyndighetene med å ta gode avgjørelser om tjenester i helsesektoren.

Ut av forskerrollen

– Jeg er en people person – jeg trengte å komme ut av forskerrollen og treffe folk! Og nå har jeg fått en fantastisk spennende jobb, hvor jeg får brukt min kompetanse på akkurat den måten jeg ønsket. Jeg leder et prosjekt som går ut på å standardisere alle helseregistre, i samarbeid med direktoratet for e-helse. Det er et helt nytt prosjekt – som jeg lager fra bunnen av.

Den personlige reisen

Jobbreisen har gitt meg en mulighet til å bygge mitt nettverk i Norge, sammen med mine programkollegaer og min mentor. Min mentor har vært veldig dedikert, positiv og kunnskapsrik. Hun har gitt meg innsikt i mange områder og hjulpet med med å gjøre meg synlig.  Det har også vært viktig å dele erfaringer og viktige tips underveis med mine kollegaer i Jobbreisen-programmet. Det har også vært utrolig nyttig å bli mer kjent med det norske arbeidsmarkedet, hvordan jeg bør presentere meg selv og hva jeg må gjøre som jobbsøker for å lykkes.

Det aller viktigste for meg var likevel den personlige utviklingen, og å lære om selvledelse og selvrefleksjon. Se meg selv som en profesjonell og verdifull ressurs. Jeg var på et sted hvor jeg ikke var bevisst dette – alt handlet kun om å få jobb – så med denne nye innsikten ble jeg mer sikker på hvem jeg er og mine verdier. Det var et viktig grunnlag for meg for å finne ut hva jeg virkelig ville, og hva jeg kunne bidra med. Å forstå mine verdier, motivasjon og ferdigheter og hvordan jeg kan knytte disse til jobber jeg søker eller en karriere som jeg ønsker. Det har rett og slett vært selve grunnlaget for mine valg og min innsats det siste året, – og bevisstheten rundt dette har vært en eye opener for meg, sier Esther.

Overkvalifisert

Mange høyt utdannede innvandrere opplever ikke bare at de stiller langt bak i jobbkøen fordi de konkurrer med mange andre høyt kvalifiserte med norsk kulturbakgrunn. De opplever også ofte at de ikke får jobben fordi de er overkvalifisert. Det opplevde også Esther.

-Da ga jeg meg likevel ikke, og sa at for meg er erfaringen så viktig, så selv om jeg er overkvalifisert er jeg veldig interessert i jobben. Det resulterte i at de informerte om at de snart skulle utlyse en ny stilling, som jeg kunne søke på. Dét gjorde jeg, og fulgte opp. Deretter ble jeg innkalt til to intervjurunder, og endte med å få jobben. Selv om jeg de visste at jeg var gravid i 5 måned, sier Esther fornøyd.

Råd til andre

Før Esther begynte i Jobbreisen, følte hun seg på mange måter utenfor samfunnet – alene og uvirksom. Passet ikke inn, som hun sier. Var en out sider. – I Jobbreisen opplevde jeg at jeg ikke var alene om denne situasjonen – det var mange andre dyktige, høyt kvalfiserte kandidater som hadde det på akkurat samme måten. Vi fikk støtte i hverandre og motivasjon til å gjøre en innsats for å komme videre. Er det ett råd jeg vil gi til andre i samme situasjon, er det å aldri gi opp! Følg opp og vær aktiv! Ta initiativ og vær lærevillig, så du knekker kodene. Og vær tydelig på hva du kan bidra med i en jobb. Vis at du brenner for stillingen. Vis passion!

I nærmeste fremtid skal Esther bruke sin tid og lidenskap på en ny verdensborger som snart ser livets lys.  – Det skal jeg nyte for fullt, samtidig som jeg allerede gleder meg til å komme tilbake i stillingen min i Folkehelseinstituttet, avslutter Esther.

 

 

 

 

 

 

Del artikkel:

Relaterte artikler fra Aktuelt